Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło: Bób właściwości, Pixabay
Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, co obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas i rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.
Jeśli jednak mamy cukrzycę ciążową, poszukajmy innych źródeł kwasu foliowego. Indeks glikemiczny gotowanego bobu jest wysoki, w związku z tym bób stanowi zbyt duże obciążenie dla chorej trzustki. Z tego tez powodu jego spożywanie powinien ograniczyć każdy diabetyk. Warzywo to jeszcze niedawno kojarzone z prostą i niewyrafinowaną kuchnią stało się w dniu dzisiejszym ważnym elementem wyszukanych dań. Na bób przepisy to głównie sałatki i smaczne pasty do kanapek.
Składniki:
Na sos winegret:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.